LANCERING HANZETOUR PERSBERICHT

Maarten van Rossem over ouwe schuiten & moderne fietsen De Hanzesteden, een Middeleeuwse Kogge, de Utrechtse bisschoppen, E-bikes & de Domkerk in Utrecht, wat hebben deze nou allemaal met elkaar te maken? Maarten van Rossem gaf een mini-hoorcollege in de Domkerk en wist het publiek op eigen wijze te boeien. Van Rossem vindt de HanzeTour een unieke manier om op een Middeleeuws tempo langs de Hanzesteden te fietsen en ondertussen te leren van de geschiedenis.

Met HanzeTour fiets je langs oude Hanzesteden als Deventer, Zutphen, Harderwijk, Elburg, Zwolle tot aan Kampen. Daar ligt een replica van de Kogge. Het schip voer in de Middeleeuwen van stad naar stad en was geschikt om op zee te varen en op rivieren. De Kogge was daardoor uitermate geschikt om langs de belangrijkste handelssteden van die tijd te varen. De Hanzesteden. De Kamper Kogge staat dan ook niet voor niets symbool voor de Hanze en een nieuw toeristisch intiatief, Hanzetour, fietstochten langs de Nederlandse Hanzesteden.

De Domkerk in Utrecht was als lokatie gekozen omdat Hanzestad Kampen een speciale band heeft met Utrecht. Want in een ver verleden heeft het Bisdom in Utrecht namelijk het Kampereiland cadeau gedaan aan de stad. En dat heeft Kampen geen windeieren gelegd. Vrijwilligerscentrale Utrecht krijgt daarom namens HanzeTour en de burgemeester van Kampen Bort Koelewijn een E-bike cadeau. Historie en fietsen dat is de HanzeTour.

Daarom konden oud-Tour de France deelnemers en tegenwoordig fietsambassadeurs van Oost-Nederland Theo de Rooij, Henk Lubberding en Rob Harmeling niet ontbreken tijdens de presentatie. Zij weten als geen ander te vertellen dat fietsen langs de historische waterroutes en oude handelswegen van de IJsselvallei, de Hoge Veluwe en de Achterhoek de basis vormen van het fietsknooppunt netwerk waar HanzeTour samen met route.nl, fietsrondreizen voor cultuurliefhebbers organiseert.

Deelnemers aan de meerdaagse Hanzetour stappen op een HanzeTour E-bike en fietsen de bijzondere routes langs de Hanzesteden. De bagage wordt vooruit gestuurd naar het hotel in de Hanzestad waar je die nacht doorbrengt.

Boeken voor de historische fietstocht langs de Hanzesteden kan vanaf begin november op www.hanzetour.com

DE STENTOR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *